Hoşgeldin Abdırızak Bebek, Güle Güle Faıth Bebek!!!
12 Ocak 2021

4 bacaklı doğan “parazitik yapışık ikiz, mesane ve cloaka ekstrofili çift perineli” Somalili 1.5 aylık bebek şifayı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk cerrahisi kliniğinde buldu.

Milyonda bir doğumda görülen Türkçe olarak da 'parazitik yapışık ikiz' olarak adlandılandılan bu anomali pek çok şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bebekteki sorun sadece  parazitik olan bacakları değil aynı zamanda beraberinde Mesane Ekstrofisi/Episipadias Kompleksi ve Cloacal Ekstrofi gibi çok ağır iki farklı konjenital anomalilerin de birlikte olmasıydı.

Somali Mogadişuda doğan hasta Somali Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk cerrahisi kliniğinde rotasyonda olan
Op.Dr. Dilek Başar’ın hastayı tarafımıza konsülte etmesi ve ailenin bebeğinin ameliyatının hastanemizde yapılmasını istemesi sonucunda (Somali Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Hastanemiz Başhekimliği arasında) yaklaşık bir ay süren resmi işlemler sonrası hasta bebek ve annesi hastanemize geldi.

Ameliyat öncesi hastaya Siyami Ersek Hastanesinde santral venöz kateter yerleştirildi; ameliyat için gerekli tüm hazırlıklar tamamlandı. SBÜ Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinden Plastik Rekonstrüktif Cerrahı Uzmanı Op.Dr. Perçin Caşkan, SBÜ Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Mehmet Ali Talmaç, katımıyla Prof.Dr. Ayşenur Celayir tarafından gerçekleştirilen operasyon; anestezi uzmanları Dr. Neslihan Başkılıç ve Dr. Ferah Alay Ünal'ın başarılı yönetimleriyle yaklaşık sekiz saatte tamamlandı.

16.11.2020 tarihinde gerçekleştirilen ameliyatta bebeğin bir yandan fazlalık olan iki hareketsiz bacağı (difygus) çıkarıldı, diğer yandan sağ taraftaki mesane ekstrofisi ve
epispadias sol taraftaki cloaka ekstrofisi şeklindeki çift perineli ağır genitoüriner ve gastrointestinal sistem anomalilerinin ilk düzeltici ameliyatı da yapıldı, hastanın makatı kapalı olduğu için kolostomi açıldı; postoperative erken saatlerde hasta çocuk cerrahisi yoğun bakım ünitesinde uyandırıldı, solunum cihazından ayırıldı.

Multidisipliner bir ameliyat yaklaşımıyla, çocuk cerrahisi yoğun bakım ünitesinde gerek hemşirelik hizmeti, gerekse çocuk cerrahisi ekibinin üstün ve özverili bakımıyla bebeğin tedavisi ve bakımları yapıldı; yaklaşık iki buçuk aylık tedavisinin sonunda 31.12.2020 tarihinde ülkesine gönderildi.

• Image 2020-12-28 at 15.16.08.jpeg
  • Image 2020-12-28 at 15.16.08 (4).jpeg