Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri
28 Mart 2018

TÜP BEBEK TEDAVİ SÜRECİ

Aşılama (IUI) tedavisi ile çocuk sahibi olamayan (açıklanamayan infertilite grubu), kadına ve/veya erkeğe ait nedenlerden ötürü “tüp bebek” (IVF) tedavisine hak kazanan hastalar gerekli evrakların bir dosyada toplanması ile tedavi surecine ilk adımı atmış olur.

Adetinin 2. 3. veya 4. günü hormon tetkikleri ve ultrasonografi yardımı ile over rezervi degerlendirilen hastalar, bu testlerin sonucuna bağlı olarak belirlenen uygun ilaç dozu ve tedavi protokolu (çoğunlukla uzun veya kısa protokol ya da hastanın daha önceki tedavilerine göre belirlenen diğer protokoller) tedaviye alınır. Hasta yoğunluğuna bağlı olarak tedaviye başlamak için randevu tarihi verilmektedir. Tedavi başlanacağı aydaki adetin 2. veya 3. günü ultrason ile yumurtalıklarda kist olup olmadığı kontrolu yapılmaktadır. Kist mevcudiyetinde tedaviye başlanmamakta ve tedavi bir sonraki adet dönemine ertelenmektedir.

Tedaviye başlanacak hastalara ilaçlarını nasıl kullanacağı tek tek açıklanmakta, ilk ultrason kontrolüne ne zaman geleceği belirtilmektedir. Follikül gelişimini takip için çoğunlukla ilk ultrason muayenesinden itibaren gün aşırı hormon (E2) ve ultrason kontrolü yapılmakta hastanın yumurtalıklarının yanıtına göre gerekirse ilaç dozu arttırımı veya azaltılması yapılmaktadır. Takibi sonucunda yeterli boyuta erişmiş (>17 mm) follikül(ler) tesbit edilmiş hastalar yumurta toplanma işleminden 35,5 saat önce olacak şekilde hCG (yumurta çatlatma iğnesi olarak bilinmektedir) iğnesi yaptırmaktadır. Belirtilen gün ve saatte yapılması yumurta toplanabilmesi açısından çok önemlidir. Yumurta toplanma işlemi genel anestezi altında yapılmaktadır. Belirtilen gün ve saatte aç bir şekilde gelinmelidir. Yumurta toplanma günü eşlerin de sperm vermesi gerekmektedir. Toplanan yumurtalardan uygun olanlara ICSI işlemi yapılmakta ve sperm enjeksiyonu sonrası canlı embryolar inkubatörde bekletilip bölünme hızları ve kalitesine göre takip edilmekte transfere en uygun nitelikteki embryo hastaya önceden belirtilen tarihte transfer edilmektedir. Kalan embryolar var ise uygun nitelikte olanlar dondurulabilmektedir.