Yumurta Toplama Embriyo Transfer İşlemleri
28 Mart 2018

 YUMURTA TOPLAMA (OPU) İŞLEMİ:

Yumurtalar belirli bir olgunluğa ve boyuta ulaştıkları zaman yumurta hücrelerini çatlatmak amacı ile farklı bir hormonal iğne uygulanır. Yumurtalar farklı bir hormonal iğne (çatlatma iğnesi) yapıldıktan 34-36 saat sonra, son olgunlaşmalarını tamamlar ve toplanmaya hazır hale gelirler. Çatlatma iğnesinin 34-36. saatlerinde yumurtalar ameliyathane şartlarında toplanır. Bu işleme ‘OPU’ (ovum pick up ) adı verilir. Hafif bir anestezi altında yapılır. Anestezi verileceği için hasta OPU sabahı aç karnına ameliyathaneye alınır. Ağrısız ve acısız bir işlemdir. Steril şartlar sağlanır. Yumurtalara vajinal yolla ulaşılır. Bu işlem için ultrason görüntüsü altında, negatif basınç sağlanmış bir iğne kullanılır. Tek tek yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında incelenir. Toplanan yumurta sayısı değişkendir. İdeal sayı 8-10 yumurta arası olmakla beraber toplanan yumurta sayısı 1 ila 35 arasında değişebilir. Bu işlem 20-30 dakika sürmektedir. Hasta kanama kontrolünü takiben anestezi etkisi geçinceye kadar 1-2 saat gözlem altında tutulur. Daha sonra taburcu edilir. O gün dinlenmesi tavsiye edilir.

Embriyo Transferi:

Tüp bebek tedeavisinde en önemli ve en son aşamadır. Laboratuvar ortamında yumurta ve spermin biraraya gelmesi ile oluşan, suni yollarla döllenmiş olan embriyonun rahim içine yerleştirilmesidir. Yani ‘embriyo transferi’ işlemidir.  En kaliteli hücrelerden 1 veya 2 tanesi rahim içine yerleştirilir.  Transfer gününün belirlenmesi; tedavi protokollerinde olduğu gibi kişiye özgü olarak değişiklik gösterir.Transferin hangi gün yapılacağına kadının yaşı, tedavi öyküsü, embriyoların sayı ve kalitesi gibi birçok faktör değerlendirilerek karar verilir. Embriyolar iki hücreli embriyo aşamasından,  blastokist aşamasına kadar herhangi bir dönemde transfer edilebilir. En çok tercih edilen aşama 2. Gün (4 hücreli) 3.gün (8 hücreli ) veya 5. gün blastokist aşamasıdır.

Embriyo transferi kolay ve ağrısız bir uygulamadır.  Anestezi gerektirmez. Doktorun tecrübe ve başarısı önem taşımaktadır. Embriyo transferi yapılırken hasta jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılır. Vajene spekulum yerleştirilir. Steril serum fizyolojik ile temizlik yapılır. Embriyoloji doktoru transfer edilecek embriyoları, kateter içinde laboratuvardan getirir. Karından yapılan ultrason eşliğinde embriyo veya embriyolar, kadın doğum uzmanı tarafından rahim içine yerleştirilir.Transfer işleminden sonra hasta 15- 20 dakika dinlendirilir. İşlem sonrası, destek amaçlı hastaya enjeksiyon, fitil veya krem şeklinde hormon ilaçları verilir. Bundan sonra gebelik testinin yapılacağı güne kadar 12 gün beklenir.