USG nedir?
İç organların kulağın işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgaları yardımı ile görüntülerinin elde edildiği bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Ultrasonda radyasyon riski yoktur. Bu nedenle başta gebelerde ve bebeklerde olmak üzere rahatlıkla kullanılabilir ve güvenlidir.
USG’nin kullanım alanları nelerdir?
Ultrasonografi çoğunlukla karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, böbrekler, mesane, prostat bezi, yumurtalıklar ve rahim gibi karın içi organların görüntülenmesi için kullanılır. Bunun dışında vücutta ses dalgalarının geçişine hava ve kemik engeli olmayan tüm organ ve anatomik yapılarla ilişkili rahatsızlıkların teşhisinde de sıklıkla kullanılmaktadır (Tiroid bezi, meme, testis, kas ve tendonlar, yumuşak doku, tükrük bezleri, yeni doğan döneminde kalça ve beyin gibi). Bir diğer önemli kullanım alanı da suyla dolu bir ortamda bulunması dolayısıyla ultrasonografi için ideal fiziksel koşulları sunan fetusun gelişiminin takip edilip olası hastalıklarının tanısının konulduğu gebelik dönemindeki obstetrik uygulamalardır.
USG’nin yan etkileri var mıdır?
Ultrasonografi incelemesi, radyasyon içermeyen bir tanı yöntemidir. Yalnızca ultrason enerjisi (yüksek frekanslı ses) kullanılır. Bugüne kadar gebelikte ve diğer incelemelerde, göz ardı edilebilen minimal düzeyde ısı artışı dışında bilinen bir yan etkisi yoktur. Ultrasonografi güvenilir bir görüntüleme yöntemidir.
Doppler-USG nedir?
İleri bir ultrason uygulaması olan Doppler Ultrasonografi halk arasında “Renkli Ultrason” olarak bilinen yöntemdir. Zaman zaman “Renkli Doppler USG” diye de tanımlanmaktadır. Doppler Ultrasonografi incelemesi ile kol ve bacak damarları karaciğeri besleyen damarlar, böbreği besleyen damarlar, boyun damarları, gebelerde anneye ve fetuse ait damarlar, erkeklerde testislerin toplardamarları, gözü besleyen damarlar ve vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan bir kitlenin damarlanması incelenebilir.
USG, USG- Doppler USG hastanenizde nerede yapılmaktadır?
Ana bina -1. katta Röntgen bölümünün içerisinde yapılmaktadır.
USG, USG- Doppler USG randevu işlemleri nasıldır?
Polikliniklerde muayene olduğunuz doktorunuz USG ya da USG-Doppler talebini sisteme girdikten sonra hasta, Radyoloji sekreterliğinden randevu almak için başvurmaları gerekmektedir.
USG, USG- Doppler USG çektirmek için randevuya gelmeden önce nasıl hazırlanmalıyım?
İstisnai özel durumlar dışında erişkinlerde 6-8 saat açlık süresi gereklidir. Çocuk hastalarda bahsi geçen açlık süresinin ilk bir yaşta emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saat, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saat olması sağlıklı bir inceleme için önemlidir. Aç duramayan çocuklar için USG çekimi yapılabilmektedir. Su içerek idrara sıkışmalıdır. Ayrıca mesanenin dolu olması, kadın hastalarda yumurtalıklar ve rahim incelemeleri ile erkek hastalarda prostat bezinin incelemesi için gereklidir.
Hastanın en az 6 saat aç olması istenir.
Hastanın önceden 1 lt kadar su içilerek idrara sıkışık olması istenir.
- Pelvik Doppler- subrapubik USG :
Hastanın önceden 1 lt kadar su içilerek idrara sıkışık olması istenir.
USG ve USG-Doppler tetkik ön hazırlık listesi için lütfen tıklayınız…
Ultrason(USG)-Doppler USG nasıl çekilir?
Hasta özel durumlar dışında muayene masasına sırtüstü yatar. Cihazın “prob” adı verilen parçası ile ilgili bölge cilt üzerinden incelenir. Cilt üzerine ses dalgalarının geçişini kolaylaştıracak olan su bazlı jel sürülür. Çoğunlukla su bazlı olan jel, vücut ile prob arasında hava olmamasını ve gönderilen ses dalgalarının daha derin dokulara ulaşmasını sağlar. İstisnai US uygulamaları olan endokaviter incelemeler, yemek borusu, makat ve vajina içerisine yerleştirilen özel dizayn problar ile gerçekleştirilen tetkiklerdir. Ultrasonografi tetkik süresi incelenen bölgeye, hastaya, doktorun deneyimine, cihaza ve hastalığa bağlı olarak 5-6 dakikadan yarım saate kadar değişkenlik gösterebilir. Doppler USG çekimleri değişmekle birlikte ortalama 30 dakika sürmektedir. Bazı incelemelerde hastadan nefesini tutması, ıkınması ya da belli pozisyonlar alması istenebilir. Özellikle trans-fontanal USG çekimlerinde bebeğin kafatasının bıngıldak bölgesinden çekim yapılmaktadır. Kalça USG için belirlenen haftayı doldurmayan bebeklerde kalça USG işlemi gerçekleştirilememektedir.
USG- Doppler USG çektirdikten sonra sonuçları ne zaman alırım?
Çekim yapıldıktan hemen sonra analiz sonuçları sisteme yüklenecektir. Ayrıca işlemi yapan Radyoloji uzmanı tarafından inceleme esnasındaki bulguları içeren bir rapor düzenlenerek verilecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan kendi sonuçlarına ulaşabilecektir.
USG ve USG-Doppler tetkik listesi için lütfen TIKLAYINIZ