SSVD İstersem Doğumumda Beni Neler Bekliyor?
Doğum esnasında önceki sezaryen kesi yerinin açılma riski az olsa da, bu ihtimale karşı SSVD takibi yapılan kadınların doğum eylemine girdikleri (genellikle bu her 5 dakikada bir sancınızın olması ve rahim ağzının 4 cm den fazla açıldığı) andan itibaren yakın takipleri gereklidir.
Hastaneye doğum takibi için geldiğinizde bir kolunuza damar yolu açılacaktır. Bebeğinizin kalp seslerinin de doğum eylemi süresince takip edilmesi önerilmektedir.
Ebe, asistan ve uzman doktorlar doğum eyleminizin düzenli ilerleyip ilerlemediğini karından (kasılmaların şiddetini ve bebeğin pozisyonunu anlamak için) ve vajenden (rahim ağzının ne kadar açıldığını değerlendirmek için) muayene edeceklerdir. Eğer doğumunuz istenilen hızda ilerlemiyorsa suni sancı (hormon damlası) ile kasılmalarınıza destek olmak mümkün olabilir. Bu uygulamaya gerek olursa sezaryen kesi yerinizin varlığı nedeniyle dikkatle yapılacaktır.
Eğer doğumunuz yine de ilerlemezse veya bebek sıkıntı işaretleri gösterirse acil sezaryene alınmanız dahi gerekebilir.
Başarıyla SSVD Yapmak Nelere Bağlıdır?
SSVD başarı olasılığını birtakım şartlar olumlu bazıları olumsuz etkilemektedir. Ebe veya ilgili doktorunuzla konuştuğunuzda önceki sezaryen ameliyatına neden alındığınız hesaba katılacaktır. Yine de yapılan çalışmalar SSVD için istekli ve kararlı kadınların %63-94 ünün başarıya ulaştıklarını bildirmektedir.
SSVD başarısı aşağıdaki durumlarda yüksektir:
Daha önce normal doğurduysanız, Bu gebeliğinizde ek problem olmamışsa, Bu gebelikte doğum kendiliğinden başlamışsa, Vücut kitle endeksiniz(BMI) 30’un altındaysa, Sezaryene alınma nedeniniz Makat geliş, plasenta previa fetal sıkıntı ve kalp atımlarının yavaşlaması veya ağrınız olmadan isteğe bağlı sezaryen ise.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Geçirilmiş Sezaryenim Var, Doğumu Suni Sancı İle Yapmamda Bir Sakınca Var Mı?
Suni sancı verildiği durumlarda yara yeri açılması ihtimali bir miktar artmaktadır. Bu yüzden doğum eylemine destek uygulaması bireysel olarak uzman doktor gözetiminde ve desteğinde yapılmalıdır.
Doğumunda Epidural Anestezi isteyebilir miyim?
Epidural anestezi için herhangi bir olumsuz durum bildirilmemiştir.
Sezaryen Geçirdikten Sonraki Doğumlarınızda Seçenekleriniz.
Bir veya daha fazla sezaryen ameliyatı olduysanız, bir sonraki sefere nasıl doğum yapabileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Sezaryen olan çoğu kadın ileriki gebeliklerinde sezaryen sonrası normal doğum yapabilmektedir. Gelecekteki hamileliğinizde tekrar sezaryen olmak veya sezaryen sonrası doğum yapmaktan hangisini seçerseniz seçin her iki yöntem de güvenilirdir. Fakat her iki kararın kendine has riskleri ve faydaları vardır. Sonuçta her iki seçenek te küçük de olsa birtakım riskler içeren emniyetli seçeneklerdir.
Bu bilgiler sizlere tutarlı ve mevcut kanıtlara dayalı olarak bir sonraki doğum şeklinizin kararını vermenizde destek sağlamayı amaçlamaktadır. Buradaki bilgiler ebe veya doktorunuzla görüşmenize de destek sağlayacaktır.
SSVD Ne Zaman Önerilmemektedir?
SSVD aşağıdaki durumlarda önerilmemektedir.
Önceki sorunlu sezaryen ameliyatı Ör. Rahimin üst katlarını içine alan eski model klasik ve rahim kaslarını dik kesen sezaryen kesisi Önceki histerotomi (rahim kaslarını diklemesine kesilmesini içeren ameliyat geçirmek) Rahim yırtılması öyküsü (sezaryenden sonra rahiminizin kesilmiş yerden açılması)3 ya da daha fazla sezaryen ameliyatı Bazı rahim cerrahileri sonrası (bazı durumlarda doktorunuzla konuşup görüşme sonrası SSVD’nin mümkün olduğu durumlar olabilmektedir.) İki gebelik arasında 18 aydan daha kısa süre olması.
Sezaryen Sonrası Normal Doğum (SSVD)
Rahim alt bölgesinden yapılan sezaryen geçirmiş birçok kadın bir sonraki gebeliklerinde emniyetli bir şekilde normal doğum yapmaktadır. Buna sezaryen sonrası normal vajinal doğum veya SSVD diyoruz. Bebeğinizin ciddi bir tehlike altına girme ihtimali ilk bebeğinizi normal doğurmakla aynıdır ve çok az bir ihtimal olup ilk çocuğunu normal doğuran her kadında olduğu gibi yaklaşık 1000 doğumda 2 dir.
SSVD ‘Nin Faydaları Arasında
Gelecekteki gebeliklerde rahat, sorunsuz doğum
Hastanede daha az yatış ve hızlı iyileşme
Bacak damarlarında pıhtı oluşması ile annenin ölümcül risklere daha az maruz kalması.
Anne ve bebeğin birbirine daha etkili bağlanması ve bebeğinizin iyilik halinin olumlu etkilenmesi
SSVD’nin Dezavantajları Arasında
Doğumun ilerlememesi veya bebeğin sıkıntıya düşmesi durumunda acil sezaryen gerekir.
Acil sezaryen olursanız kan nakli gerekebilir.
Önceki sezaryen kesi yerinizde ayrışma veya rahim yırtılması. Nadir bir durum olmasına rağmen (SSVD deneyen 200 kadından biri) siz ve bebeğiniz için ciddi sonuçları olabilir. Fakat SSVD ‘isteyen kadınlar bu nedenle nadiren, fakat en sık fetal sıkıntı ve doğumun ilerlememesi acil sezaryen sebebidir.
Sezaryen Sonrası Tekrar Sezaryen (SSS)
Eğer tekrar sezaryen arzunuz varsa, 39.gebelik haftasından sonra uygun bir güne randevu verilecektir.
SSS’nin Faydaları:
Doğum takibi esnasında rahim yırtılması riski yok
Doğumdan sonra kan nakli ihtimali daha az
SSS’nin Dezavantajları:
Geçirmiş olduğunuz sezaryen üzerine tekrar ameliyat olacağınız için daha karmaşık ve zor bir ameliyat
Doğum sonrası artmış enfeksiyon riski
Hastanede daha uzun kalmak ve geç iyileşme
Bacak damarlarında pıhtı oluşma ihtimalinin artması
Bu şekilde doğan bebeklerde nefes alma problemleri daha sık görülmektedir.
Gelecekteki gebeliklerinizde artmış riskler ör: plasenta previa (bebek eşinin rahim ağzına ve rahim içine işlemesi sonrası rahim alınması riski ve annenin hayati tehlike yaşamasının daha sık görülmesi)